Ring Drycker & Sånt för bokning av dryckesprovning

Kryddat brännvin

En känd brännvinskryddare sa att en ”redig man biter av sin snaps fyra gånger”.

I ärlighetens namn, gör vi det? Vi nordbor tillhör den inte för smickrande delen av världen som kallas vodkadeltat. När vi tar vårt brännvin ska det kastas ner snabbt och ska gärna ha legat i frysen några timmar. Avsluta med Aaaaaa.

Traditionen kan ha kommit sen vi gjorde vårt eget och höll en hel del finkel. För att minimera den brutala smaken la man spriten i en snödriva en stund och vips har en hel av odörerna decimerats. Sant eller inte, jag har bara hört det.

En annan orsak att minimera det räliga smakerna var att krydda spriten. Men där går åsikterna isär. Vi har i hela Europa kryddat sprit sedan 1200talet då den dracks av medicinska skäl. Enbär i spriten var urindrivande och om man drack tillräckliga mängder så kunde man ”pissa ut” digerdöd och allehanda pester. Traditionen fastnade framförallt i England och Holland där enbär är en av huvudkryddorna i Genever och Gin.

I Sverige har vi använt ”egna” kryddor som malört och johannesört. Båda botar både melankoli och gaser i magen. Goda vänner till mig i Skottland påstår att vi skulle öppna våra destillerier som i Skottland så skulle skottarna komma till oss och prova kryddad sprit.

Om jag lägger in några goda sillar så kan vi prova några goda sorter. Vad sägs?

Anders Elfström, Kalmar,  ordnar dryckesprovning efter dina önskemål
Anders Elfström, Kalmar,  ordnar dryckesprovning efter dina önskemål Boka din provning med Anders Elfström Anders Elfström, Kalmar,  ordnar whiskyprovning efter dina önskemål Anders Elfström, Kalmar,  ordnar vinprovning efter dina önskemål Anders Elfström, Kalmar,  ordnar ölprovning efter dina önskemål Anders Elfström, Kalmar,  ordnar dryckesprovning efter dina önskemål Anders Elfström, Kalmar,  ordnar dryckesprovning efter dina önskemål